Ervaringsverhalen 'Naar een jeugdzorg die beter beschermt'

Hoe komen we tot een jeugdzorg die beter beschermt? Dat is de centrale vraag in het online magazine dat Jeugdzorg Nederland heeft gepubliceerd. In het magazine komen jongeren, ervaringsdeskundigen, professionals en bestuurders aan het woord over geweld in de jeugdzorg. Het magazine is gemaakt naar aanleiding van het rapport ‘Onvoldoende beschermd’ van Commissie De Winter.
 

Magazine vol ervaringsverhalen
Ervaringsdeskundigen, professionals en bestuurders vertellen in een serie artikelen en podcasts wat zij zelf (hebben) ervaren als geweld en wat er beter moet. Zo vertelt jeugdbeschermer Jolanda dat ze al negen maanden een passende vervolgplek zoekt voor een jongen. “Ik vind dat gewelddadig.” Ervaringsdeskundige Angelo begrijpt dat een professional soms fysiek antwoordt op agressieve jongeren, maar noemt dat “vuur met vuur bestrijden. Het helpt niet.” En Joost Richards, hoofd behandeling Via Icarus, legt uit hoe in gesloten jeugdzorg steeds meer wordt gewerkt met ‘geweldloos verzet’. “Een meisje smeet archiefbakken door de ruimte. Het enige wat wij zeiden was: ‘het zijn maar spullen’. Voorheen hadden we haar in afzondering geplaatst.”

Kevin die bij Via Icarus verbleef, vertelt: "Gesloten is geen plek om te wachten maar om te leren." lees zijn verhaal via deze link

Online magazine