Minister Hugo de Jonge op bezoek bij Via Almata.

Op woensdag 10 april bezocht minister Hugo de Jonge Via Almata. In de ochtend werd hij hartelijk ontvangen in de huiskamer van een gezin dat via de ThuisBest methode jeugdhulp heeft ontvangen. De zoon van het gezin verbleef kort bij JeugdzorgPlus en het gezin kreeg MST (MultiSysteemTherapie) van De Viersprong.

Bij het gezin ontstond al snel in een ontspannen sfeer een gesprek tussen moeder, vader, hun zoon en de minister. Het gezin vertelde hoe vreselijk ze het vond om zoon door de politie te laten oppakken. En hoe erg vader en moeder het vonden dat de zoon naar JeugdzorgPlus moest maar dat ze dat nog als de enige mogelijkheid zag. Maar ook hoe de ouders zich geholpen voelden door Leo Bathoorn, trajectbegeleider van Via Almata en de MST-therapeut.  De minister had zich goed voorbereid. Met kennis van zaken en veel empathie voor de situatie van het gezin, toonde hij begrip voor de ouders en begreep hij dat ThuisBest voor hen de laatste reddingsboei was.

Toen de zoon vertelde dat hij met zijn goede gedrag punten had verdiend en daarmee hij een Feijenoord-trainingspak had kunnen kopen, kon hij rekenen op een hartelijk lach en volmondige goedkeuring van Hugo de Jonge. (hij woont in Rotterdam, red.)

Een GGZ-busje stond klaar om de minister te vervoeren naar Almata. In het busje, waar ook onze jongeren in vervoerde worden, praatte hij verder met Leo Bathoorn en Marina Boonstoppel, MST-coördinator De Viersprong over ThuisBest.

Aangekomen bij Via Almata stond groepleidster Nynke samen met twee jongeren klaar om de minister welkom te heten. Alexander (15) was degene die de minister een half jaar geleden uitnodigde. Hij vertelde de minister dat hij momenteel elders in een open groep woont en dat het goed met hem gaat. De andere jongere liet de minister zijn behandelgroep en zijn slaapkamer zien. Hugo de Jonge nam ook voor deze jongeren ruim de tijd.

Gelukkig had hij ook nog tijd over voor directeur Jan van Wirdum en Via Jeugd bestuurder Jantien Kuperus om over de plannen van JeugdzorgPlus van Via Jeugd te praten en Best Passende Zorg. De minister prees de vernieuwingsplan van de organisatie en nodigde hen uit om in vervolgoverleg er verder op in te gaan. ‘We hebben vernieuwers zoals jullie nodig!’

We kijken terug om een mooi werkbezoek van een betrokken minister die werkelijk het verschil wil maken voor jongeren die vaak nergens meer terecht kunnen, die niemand nog aankan en een lange jeugdhulpgeschiedenis hebben.

Reactie moeder, een dag na het bezoek: ‘Ik ben blij dat ik mijn verhaal heb mogen doen bij de minister. Hij begreep mij en weet waar ik het over heb. Dat is niet altijd het geval bij de overheidsinstanties waar we mee te maken hebben!’

Reactie Jantien Kuperus: ‘De minister luisterde erg goed en was goed op de hoogte.’

ThuisBest is een product van het consortium Iris, een samenwerkingsverband tussen Via Jeugd, Koraal, De Viersprong en Prisma.